Dr. Mile Budaka 115A, Mostar
+387 36 348-641
+387 36 348 641

HOTSPOT

Wi-Fi hotspot

Suvremeni korisnici koji sve više vremena provode izvan ureda, putuju poslovno ili privatno zahvaljujući Wi-Fi hotspot lokacijama mogu jednostavnije digitalno komunicirati. Na sve brojnijim hotspot lokacijama (u marinama, zračnim lukama, hotelima…) korisnici mogu spojiti ugodno s korisnim te pristupiti Internetu i kompanijskoj mreži jednostavno, pouzdano i bez žice. U nastavku vas upoznajemo sa Wi-Fi hotspot rješenjima.

 

Što je to Wi-Fi hotspot?

Wi-Fi hotspot je naziv za bežične lokalne računalne mreže postavljene na javnim lokacijama, putem kojih korisnici mogu da pristupaju Internetu koristeći Wi-Fi laptop računala ili druge uređaje sa Wi-Fi mogućnostima. Wi-Fi hotspot lokacije najčešće se nalaze u kafićima, hotelima, zračnim lukama, marinama, željezničkim stanicama, kongresnim centrima i drugim javnim mjestima. Kompanije i sveučilišta često uvode Wi-Fi hotspot uslugu kako bi svojim posjetiocima i gostima ponudili bežični pristup Internetu. Ovakve usluge su ponekad dostupne i u avionima, vlakovima i brodovima.

Brzina pristupa

Brzina pristupa Internetu putem Wi-Fi hotspot-a znatno je veća od brzine tradicionalnog dial-up Internet pristupa koji se ostvaruje korištenjem telefonskog modema. No, brzina pristupa Internetu koju korisnik osjeća dok je spojen na Wi-Fi hotspot se mijenja. Ona ovisi o mnogo elemenata, uključujući:

  •  veličina i konfiguracija hotspot-a;
  •  broj korisnika koji istovremeno pristupaju Wi-Fi hotspot-u;
  •  aktivnosti koje korisnici obavljaju na mreži.

Naprimjer, brzina pristupa Internetu pojedinačnog korisnika hotspot-a znatno je veća ukoliko mali broj korisnika hotspot-a sinhronizira e-mail, u odnosu na slučaj kada veliki broj korisnika skida velike datoteke ili gleda streaming video sa neke web lokacije.

Tipovi Wi-Fi hotspot mreža

Pristup na hotspot može biti besplatan ili uz naplatu. Na hotspot mrežama sa besplatnim pristupom ponekad se od korisnika zahtijeva registracija i pregledanje reklamnih poruka prije odobravanje Internet pristupa. Hotspot-ovi na kojima se naplaćuje usluga pristupa Internetu zahtijevaju od korisnika da se registriraju i plate vrijeme pristupa. Također, Wi-Fi hotspot može biti neovisan ili dio mreže.

 

Uobičajene Wi-Fi hotspot lokacije

Wi-Fi hotspot lokacije mogu se naći na mnogim javnim mjestima u tehnološki razvijenim zemljama. Navodimo nekoliko tipičnih mjesta gdje se mogu naći Wi-Fi hotspot mreže:

  • kafići, restorani i barovi
  •  hoteli, moteli i gostionice
  •  knjižare i biblioteke
  •  prijemni holovi
  •  zračne luke
  •  marine
  •  avioni